Składniki:
- 50 dag grochu
- 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc)
- 50 dag wędzonej kiełbasy
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku
przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy
szumowiny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W
tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy do grochu. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy groch się
ugotuje wyciągami ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy
kiełbasę z warzywami i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i majerankiem.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas wykonania: 1h
Koszt wykonania: ok.
25 zł
Pyszności - choć kaloryczne to i tak pyszności ! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://bylasobiepanda.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńNie przepadam za papryką, ale zupa wygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczna! Chetnie bym zjadła! Uwielbiam takie gęste zupy i bardzo aromatyczne
OdpowiedzUsuń