12/07/2015

Grochowa zupa krem z ciecierzycą i papryką

Składniki:
  • 50 dag grochu
  • 35 dag ciecierzycy (zalana wodą na noc)
  • 50 dag wędzonej kiełbasy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  •  tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania: Ciecierzycę gotujemy w osobnym garnku przez ok. 1 h. Groch płuczemy. Zalewamy 2,5 l. wody i zagotowujemy. Ściągamy szumowiny. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy do grochu.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki, kiełbasę w plasterki. Wszystko podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy groch się ugotuje wyciągami ziele i liście. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy kiełbasę z warzywami i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas wykonania: 1h

Koszt wykonania:  ok. 25 zł

3 komentarze:

  1. Pyszności - choć kaloryczne to i tak pyszności ! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://bylasobiepanda.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za papryką, ale zupa wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczna! Chetnie bym zjadła! Uwielbiam takie gęste zupy i bardzo aromatyczne

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger