ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
farsz:
- 50 dag łopatki albo karkówki
- 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc)
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- przyprawa zbójnicka RAFEX
ponadto:
- tłuszcz do smażenia
- natka pietruszki
- starty na tarce żółty ser do posypania
Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8 naleśników
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Czas wykonania: 1 h
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz