12/23/2015

Leśne naleśniki z mąki gryczanej

Składniki:

ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
farsz:
  • 50 dag łopatki albo karkówki
  • 2 garście suszonych grzybów (zalane wodą na noc)
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • przyprawa zbójnicka RAFEX
ponadto:
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki
  • starty na tarce żółty ser do posypania
Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Składniki ciasta dokładnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na pół godziny. Mięso kroimy w kostkę. Obficie opruszamy przyprawą. Smażymy na rumiany kolor. Marchew, seler obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa razem z grzybami. podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. Smażymy naleśniki. Nakładamy na nie farsz. Przed podaniem posypujemy serem i natką pietruszki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8 naleśników
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Czas wykonania: 1 h

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger