10/03/2016

Królik w śmietanie

Królika uwielbiam za pyszne, delikatne w smaku mięso. Długo nie mogłam się przekonać do tego mięsa. Królika u mnie w domy nigdy się nie jadło. Po spróbowaniu raz tego kruchego mięsa muszę jak najszybciej nadrobić zaległości. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i aromatyczne. Szczerze polecam.

Składniki:

  • 1,5 kg królika
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag boczku
  • szklanka bulionu (można zastąpić wodą)
  • szklanka kremówki
  • łyżka mąki
marynata:
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
Sposób przygotowania: Królika dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z solą. Dodajemy olej i zioła. Dokładnie mieszamy. Mięso smarujemy marynatą. Zalewamy mlekiem. Trzymamy w lodówce pod przykryciem (najlepiej przez noc). Boczek kroimy w kostkę. Masło wkładamy na dno brytfanki. Mięso z królika wyciągamy z mleka i umieszczamy w brytfance. Posypujemy boczkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 1-1,30 h. Co jakiś czas podlewamy bulionem. Wyciągamy mięso. Dodajemy śmietanę. Sos można zagęścić mąką. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 2h + marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 35 zł

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger