
Królika uwielbiam za pyszne, delikatne w smaku mięso. Długo nie mogłam się przekonać do tego mięsa. Królika u mnie w domy nigdy się nie jadło. Po spróbowaniu raz tego kruchego mięsa muszę jak najszybciej nadrobić zaległości. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i aromatyczne. Szczerze polecam.
Składniki:
- 1,5 kg królika
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 20 dag boczku
- szklanka bulionu (można zastąpić wodą)
- szklanka kremówki
- łyżka mąki
marynata:
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki rozmarynu
Sposób przygotowania: Królika dzielimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ucieramy z solą. Dodajemy olej i zioła. Dokładnie mieszamy. Mięso smarujemy marynatą. Zalewamy mlekiem. Trzymamy w lodówce pod przykryciem (najlepiej przez noc). Boczek kroimy w kostkę. Masło wkładamy na dno brytfanki. Mięso z królika wyciągamy z mleka i umieszczamy w brytfance. Posypujemy boczkiem. Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 1-1,30 h. Co jakiś czas podlewamy bulionem. Wyciągamy mięso. Dodajemy śmietanę. Sos można zagęścić mąką.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 2h + marynowanie
Koszt przygotowania: ok. 35 zł
Wygląda pysznie :) pozdrawiam Basiu :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że był bardzo pyszny:)
UsuńU mnie był w niedzielę,pycha jedzonko
OdpowiedzUsuńBardzo pycha:)
UsuńDzień dobry, czy pieczemy pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńTak, po przykryciem .
Usuń