9/30/2016

Placek z jabłkami

Sezon jabłkowy trwa w pełni. Szukam ciągle nowych przepisów z wykorzystaniem tych wspaniałych owoców. Jabłka idealnie pasują do dać na słodko, jak i do różnego rodzaju mięs. Teraz przyszła kolej na ciasto z jabłkami. Pyszne polskie jabłka, żurawina i maślana polewa- boska kombinacja!

Składniki (tortownica 26 cm);

  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka 
  • 2 garście żurawiny
  • 2 duże jabłka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
polewa:

  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania: Masło z cukrem roztapiamy w małym rondelku. Odstawiamy, żeby ostygło. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy z rozpuszczonym masłem przy użyciu miksera. Powoli dosypujemy mąkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dokładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy jabłka, posypujemy żurawiną. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Składniki polewy podgrzewamy na małym ogniu i łączmy ze sobą. Polewamy ciasto, posypujemy cynamonem. Pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

Przepis dodaję do akcji:


20 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasto Basiu :) miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne ciasto, fajne połączenie jabłka i żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z jabłkami zawsze smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Takie jesienne. Kocham jesień, za te właśnie smaki

      Usuń
  5. ciasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja. Ale muszą być twarde i kwaśne.

      Usuń
  6. Pyszny placek. Idealny na jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje ciasto jest właśnie w piekarniku i jak zawsze nie wiem czego się spodziewać próbując nowego przepisu. Zamiast żurawiny użyłam rodzynek i trochę dużo mi tej polewy wyszło po bokach ciasto pływało hmmmm

    OdpowiedzUsuń
  8. czy ciasto powinno się sprawdzić metodą do suchego patyczka???

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger