Składniki (tortownica 26 cm);
- 20 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 2 garście żurawiny
- 2 duże jabłka
- 15 dag masła
- 15 dag cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g masła
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania: Masło z cukrem roztapiamy w małym rondelku. Odstawiamy, żeby ostygło. Żurawinę zalewamy wrzątkiem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka łączymy z rozpuszczonym masłem przy użyciu miksera. Powoli dosypujemy mąkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dokładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy jabłka, posypujemy żurawiną. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Składniki polewy podgrzewamy na małym ogniu i łączmy ze sobą. Polewamy ciasto, posypujemy cynamonem. Pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: ok. 1 h
jak pięknie wygląda! mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję:) hmm a jak smakuje:)
UsuńBardzo apetyczne ciasto Basiu :) miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i wzajemnie:)
UsuńŚliczne ciasto, fajne połączenie jabłka i żurawiny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCiasto z jabłkami zawsze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńA to szczególnie:)
Usuńwygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje !
UsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWspaniałe smaki !
OdpowiedzUsuńTakie jesienne. Kocham jesień, za te właśnie smaki
Usuńciasta z jabłkami mogłabym jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Ale muszą być twarde i kwaśne.
UsuńPyszny placek. Idealny na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńO tak:)
OdpowiedzUsuńmoje ciasto jest właśnie w piekarniku i jak zawsze nie wiem czego się spodziewać próbując nowego przepisu. Zamiast żurawiny użyłam rodzynek i trochę dużo mi tej polewy wyszło po bokach ciasto pływało hmmmm
OdpowiedzUsuńczy ciasto powinno się sprawdzić metodą do suchego patyczka???
OdpowiedzUsuń