wtorek, 8 września 2015

Żeberka z jabłkami

Składniki:
·         1,5 kg żeberek wieprzowych
·         4 jabłka
·         2 szklanki śmietany kremówki
·         2 szklanki bulionu
·         2 garście rodzynek
·         2 łyżki majeranku
 mąka do obtoczenia mięsa
·         sól, pieprz
·         przyprawa  korzenna
·         tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:  Żeberka nacieramy solą, pieprzem i  przyprawą korzenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy rodzynki, jabłka pokrojone w ósemki. Dolewamy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.
·        
Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania:  1,30h
Koszt wykonania:  ok. 22 zł

Źródło: "Claudia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz