3/12/2016

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki to danie, które uwielbiam. Sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię. Lubię naleśniki na słodko ( takie jak te )  i na wytrawnie. Smakują mi pod każdą postacią. Przygotowanie ciasta do tej potrawy zajmuje trochę czasu i jest może bardziej skomplikowane niż ciasto tradycyjne- ale wierzcie mi warto. Naleśniki powstają puszyste i konkretne. Nadają się i do farszów wytrawnych i słodkich. Polecam.

Składniki:
ciasto

  • 3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
farsz

  • 75 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
ponadto

  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 8
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł

2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger