Naleśniki to danie, które uwielbiam. Sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię. Lubię naleśniki na słodko (
takie jak te ) i na wytrawnie. Smakują mi pod każdą postacią. Przygotowanie ciasta do tej potrawy zajmuje trochę czasu i jest może bardziej skomplikowane niż ciasto tradycyjne- ale wierzcie mi warto. Naleśniki powstają puszyste i konkretne. Nadają się i do farszów wytrawnych i słodkich. Polecam.
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
farsz
- 75 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 20 dag żółtego sera
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
ponadto
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnuszku. Mleko mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Łączymy ze sobą. Dodajemy stopione masło. Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta. smażymy na patelni grube naleśniki. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ser ścieramy na tarce. Przekładamy do naczynia. Łączymy z pietruszką, orzechami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz wykładamy na naleśniki. Składamy na pół. Podajemy na ciepło. Można podać polane ketchupem.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł
Świetne - lubię czasami takie naleśniki zjeść na obiad :)
OdpowiedzUsuńTeż kocham naleśniki:)
Usuń