Naleśniki to danie, które uwielbiam. Sama nie wiem, czemu tak rzadko je robię. Lubię naleśniki na słodko ( takie jak te ) i na wytrawnie. Smakują mi pod każdą postacią. Przygotowanie ciasta do tej potrawy zajmuje trochę czasu i jest może bardziej skomplikowane niż ciasto tradycyjne- ale wierzcie mi warto. Naleśniki powstają puszyste i konkretne. Nadają się i do farszów wytrawnych i słodkich. Polecam.Składniki:
ciasto

- 3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 4 białka
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 75 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 20 dag żółtego sera
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: ok. 1 h
Koszt wykonania: ok. 20 zł










Świetne - lubię czasami takie naleśniki zjeść na obiad :)
OdpowiedzUsuńTeż kocham naleśniki:)
Usuń