Wielkanocne roladki-pomysł na to danie pojawił się, gdy zastanawiałam się co zrobić na obiad. Jako, że zbliżają się święta wielkanocne a są one bardzo krótkie- chciałam poczuć te święta już szybciej. W lodówce miałam karkówkę, jajka i chrzan. Wzięłam się więc do pracy i wymyśliłam to właśnie danie. Roladki są miękkie i kruche. Chrzan nadaje im ciekawego, wyraźnego smaku. Polecam, nie tylko na nadchodzące święta.
Składniki:
- 4 plastry karkówki
- 2 jajka
- 25 dag mielonego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 bułka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki chrzanu
- 2 cebule
- 1,5 l. bulionu
- sól, pieprz
- łyżka mąki
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Karkówkę lekko rozbijamy. Każdy płat mięsa smarujemy chrzanem. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, śmietanę, pietruszkę i namoczoną wcześniej w wodzie bułkę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na karkówkę. Z brzegu mięsa układamy połówkę jajka. Zwijamy w roladę. Owijamy nitką, lub wkłuwamy wykałaczki. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 1h. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy aż cebula zmięknie. Wyciągamy mięso, zaciągamy łyżką mąki.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł.
Fajny pomysł na świąteczny obiad :)
OdpowiedzUsuńNa obiad jak znalazł. Racja:)
UsuńBardzo fajnie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńI bardzo fajnie smakują Marzenko:)
UsuńPyszne :) aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń