3/10/2016

Wielkanocne roladki

Wielkanocne roladki-pomysł na to danie pojawił się, gdy zastanawiałam się co zrobić na obiad. Jako,  że zbliżają się święta wielkanocne a są one bardzo krótkie- chciałam poczuć te święta już szybciej. W lodówce miałam karkówkę, jajka i chrzan. Wzięłam się więc do pracy i wymyśliłam to właśnie danie. Roladki są miękkie i kruche. Chrzan nadaje im ciekawego, wyraźnego smaku. Polecam, nie tylko na nadchodzące święta.



Składniki:


  • 4 plastry karkówki
  • 2 jajka
  • 25 dag mielonego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 cebule
  • 1,5 l. bulionu
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Karkówkę lekko rozbijamy. Każdy płat mięsa smarujemy chrzanem. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek, śmietanę, pietruszkę i namoczoną wcześniej w wodzie bułkę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na karkówkę. Z brzegu mięsa układamy połówkę jajka. Zwijamy w roladę. Owijamy nitką, lub wkłuwamy wykałaczki. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 1h. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę dusimy aż cebula zmięknie. Wyciągamy mięso, zaciągamy łyżką mąki.

źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł.

6 komentarzy:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger