Kotlety z jajek to potrawa, którą przyrządzałam po raz pierwszy. Zapewniam, że na pewno nie po raz ostatni i to danie będzie częściej podawane u mnie w domu. Kotlety z jajek to bardzo ciekawa alternatywa dla osób, które nie przepadają za zwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad.
Składniki:
- 10 jajek
- 1 cebula
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- bułka
- tarta bułka
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: 8 jajek gotujemy na twardo. 2 sztuki odkładamy. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Bułkę moczymy w wodzie. Jajka obieramy ze skorupek ścieramy na tarce na grubych oczkach. Surowe jajka roztrzepujemy za pomocą widelca. Łączymy jajka z bułką, cebulą i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Ilość porcji: 10 szt.
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł.
bardzo smakowite kotlety, ja często robię takie tylko dodaje brokuła :)
OdpowiedzUsuńNapewno też fajnie smakują
UsuńŚwietny pomysł :>
OdpowiedzUsuńPrzepyszne :) uwielbiam kotlety z jajek :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu je wypróbowac, bo juz słyszłama w pracy, że to standardowy przepis na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Są naprawdę pyszne. Ja jeszcze często je robię w piątki:)
UsuńPyszne kotlety, wyglądają pysznie. Bardzo je lubię
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń