Naprawdę niewiele składników potrzeba, żeby przygotować smaczną i
tanią zupę. Kartoflankę robiłam już na kilka sposobów, ale jakoś nigdy nie zdążyłam podzielić się przepisem na jej przygotowania. Tym razem się udało.
Zupa wyszła przepyszna. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej
kiełbasy jest rewelacyjne. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada.
Składniki:
- wędzone żeberka na wywar (lub mięso z kością) na wywar
- 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej "DUDA"
- pęczek włoszczyzny
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- majeranek
- śmietana do zabielenia
Sposób przygotowania: Żeberka zalewamy wodą (2,5 litra). Dodajemy liście i ziele angielskie. Zagotowujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Włoszczyznę (bez pora) obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i kiełbasę dokładamy do cebuli. Przesmażamy. Żeberka wyciągamy. Warzywa z kiełbasą z patelni dokładamy do wywaru. Gotujemy przez ok. 15-20 minut. Wyjmujemy trochę ziemniaków. Miksujemy przy użyciu blendera ze śmietaną. Dodajemy do kartoflanki. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
#Duda #GotujzDuda #ŚwiętazDuda
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 5-6
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 16 zł
Bardzo apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńDodała bym jeszcze czosnku
OdpowiedzUsuń