Naprawdę niewiele składników potrzeba, żeby przygotować smaczną i tanią zupę. Kartoflankę robiłam już na kilka sposobów, ale jakoś nigdy nie zdążyłam podzielić się przepisem na jej przygotowania. Tym razem się udało. Zupa wyszła przepyszna. Połączenie ziemniaków i pysznej wędzonej kiełbasy jest rewelacyjne. Mąż prosił o dokładkę, więc to znak że naprawdę mu smakowała a przecież za zupami to on nie przepada.Składniki:
- wędzone żeberka na wywar (lub mięso z kością) na wywar
- 30 dag dobrej jakości kiełbasy- użyłam kiełbasy myśliwskiej "DUDA"
- pęczek włoszczyzny
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- majeranek
- śmietana do zabielenia
#Duda #GotujzDuda #ŚwiętazDuda
źródło: przepis własny
Ilość porcji: ok. 5-6
Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt przygotowania: ok. 16 zł






Bardzo apetyczna zupka :)
OdpowiedzUsuńDodała bym jeszcze czosnku
OdpowiedzUsuń