Po cukinii, która jeszcze mi się nie przejadła przyszła pora na kalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę oraz zupę. Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 4-5 marchewek
- 45 dag groszku (użyłam mrożonego)
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 litry bulionu
- 20 dag śmietanki kremówki
- 2 serki topione po 10 dag
- 3 łyżki masła
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Smażymy na maśle do czasu aż warzywa uwolnią swój aromat. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do smażących się warzyw. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, wkładamy serki. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, żeby ładnie się rozpuściły. Dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką i cukrem. Solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniemźródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł






Połączenie brzmi nieźle :) Za to wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAle smakowicie wygląda....mniam :)
OdpowiedzUsuń