Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Połączenie kaszy z słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Placki robi się na prawdę bardzo szybko, a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie. Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam, że kaszę jaglaną jadam jednak zbyt rzadko. Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki marchewkowe wyszły pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem chrzanowym i surówką. Polecam.Składniki:

- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 2 duże marchewki
- 4 jajka
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- masło klarowane lub oliwa do smażenia

- 20 dag twarożku kremowego
- 3 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz
Ilość porcji: ok. 15 placuszków
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 10 zł






10 zł? Naprawdę? I 3 osoby wykarmione jak nic! Wow! Super! Muszę częściej tu zaglądać! zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńNo chyba, że te trzy osoby ciągle chcą dokładkę:)
UsuńCzy te placki sprawdzą się na zimno jako lunchbox do pracy?
OdpowiedzUsuńmyślę że tak
OdpowiedzUsuńspróbuję ,bo wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń