10/03/2017

Zupa paprykowa z klopsikami

No i mamy jesień. Kocham tę porę roku...to czas zbierania grzybów, spacerów podczas których można obrzucać się kolorowymi liśćmi. Jeśli chodzi o kuchnię sezonową to właśnie jesienną kuchnię cenię najbardziej. Jest pełna sezonowych warzyw i owoców, które mogłabym jeść bez końca. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza często przygotowuję zupy gęste i sycące- cudownie rozgrzewają i rozpieszczają nasze podniebienia. Sami spróbujcie, zapraszam!

Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 duże cebule
  • ok. 10 ogórków konserwowych
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 25 dag makaronu
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe klopsiki. Pomogą w tym ręce zwilżone zimną wodą. Cebule obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dokładamy pokrojoną w cienkie paski paprykę. Chwilę przesmażamy. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy klopsiki. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki konserwowe.  Dokładamy koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy. Danie podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

źródło: przepis własny

Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger