No i mamy jesień. Kocham tę porę roku...to czas zbierania grzybów, spacerów podczas których można obrzucać się kolorowymi liśćmi. Jeśli chodzi o kuchnię sezonową to właśnie jesienną kuchnię cenię najbardziej. Jest pełna sezonowych
warzyw i
owoców, które mogłabym jeść bez końca. Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza często przygotowuję
zupy gęste i sycące- cudownie rozgrzewają i rozpieszczają nasze podniebienia. Sami spróbujcie, zapraszam!
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa
- 1 duża czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 duże cebule
- ok. 10 ogórków konserwowych
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 25 dag makaronu
- 2 litry bulionu
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe klopsiki. Pomogą w tym ręce zwilżone zimną wodą. Cebule obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dokładamy pokrojoną w cienkie paski paprykę. Chwilę przesmażamy. Warzywa wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy klopsiki. Całość gotujemy przez ok. 10-15 minut. Dodajemy pokrojone w cienkie plasterki ogórki konserwowe. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Zupę doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy. Danie podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
źródło: przepis własny
Ilość: 5 porcji
Czas przygotowania: ok. 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Na taką zupkę jestem chętna :) Pysznie wygląda Basiu :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Super podana.
OdpowiedzUsuńpysznie gęsta :)
OdpowiedzUsuń