Podjęłam kulinarne wyzwanie "Oleju Wielkopolskiego"- była to okazja do wypróbowania autorskiego przepisu, który już chodził za mną od dawien dawna. Faktycznie, często można spotkać się ze stwierdzeniem, że w kuchni zgotowano już wszystko- podobnie jak większość blogerów kulinarnych staram się udowodnić, że tak nie jest! Zadanie zaproponowane przez
olejkonwenanse nie było wcale łatwe. Trzeba było przygotować tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie. Jakie my, Polacy mamy najbardziej tradycyjne danie? Dla mnie to zdecydowanie rosół i schabowy. Jako, że rosołu z wykorzystaniem oleju przygotować się nie da, mój wybór padł więc na kotlet schabowy. Chcecie też poszaleć w swojej kuchni i wypróbować nowych smaków i połączeń? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu.
Jeśli ktoś chce powalczyć o cenne nagrody (macie na to czas do 31 stycznia 2018 r.), to zapraszam na stronę:
www.olejkonwenanse.pl
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Składniki:
- 5 kotletów schabowych
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 15 dag słonych paluszków
- łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- "Olej Wielkopolski" do smażenia (ja użyłam oleju rzepakowego)
Sposób przygotowania: Kotlety wieprzowe rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony posypujemy je solą i pieprzem. Majonez łączymy z ketchupem. Tak przygotowanym sosem smarujemy kotlety z każdej strony. Paluszki drobno rozdrabniamy (ja użyłam do tego celu tłuczka do mięsa). Do rozdrobnionych paluszków dodajemy ostrą paprykę, dokładnie mieszamy. Schabowe panierujemy w przygotowanej w ten sposób panierce i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 16 zł
Chętnych do wzięcia udziału w akcji zapraszam na stronę poniżej:
Bardzo fajny i na pewno mega smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńOj tak, było bardzo smacznie:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń