Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Zimno, szaro i deszczowo. Na rozgrzanie nie działa nic lepiej, jak gar sycącej rozgrzewającej
zupy. Jedną z takich zup jest zupa gulaszowa, zwana też węgierską czy bograczem. Zupa gulaszowa jest bardzo
prosta do wykonania. Szczególnie polecam ją osobom, lubiącym ostre, wyraźne smaki. Coś dla fanów pomidorów i
papryki. Polecam.
Składniki:
- 80 dag mięsa wołowego lub wieprzowego
- 3 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 opakowania pomidorów w puszce
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 2 łyżki masła
- ziele angielskie- 5 szt.
- liście laurowe- 3 szt.
- cukier
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy ostrą i mieloną słodką papryką. Dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle na złoty kolor. Dodajemy mięso, ziele i liście laurowe. Smażymy ok. 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, obrane i pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dokładamy pokrojone pomidory z puszki (razem z sokiem). Dolewamy 5 szklanek wody. Zupę gotujemy na małym ogniu do czasu aż mięso stanie się miękkie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy do czasu aż ziemniaki przestaną być surowe. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zupę można także zabielić śmietaną i zamiast pietruszki dodać majeranek.
Ilość porcji: ok. 5
Czas przygotowania: ok. 1,45 h
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Taką zupkę bardzo chętnie bym skosztowała :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się gotuje,ale zapachy,,,mniam
OdpowiedzUsuń