"Coraz bliżej święta.....coraz bliżej święta..."- już od jakiegoś czasu widać w telewizję charakterystyczną dla świąt reklamę "Coca-Coli" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o
świątecznym menu. Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część
pierników już upieczona, ciasto na te
leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze
ciasteczka, dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają i tacy). Migdałowe gwiazdki to kruche ciasteczka, które są bardzo łatwe do przygotowania, dlatego z powodzeniem można je przygotować spędzając wspólnie czas (mój synek poległ na 3 gwiazdce...ale to facet więc wybaczam mu brak cierpliwości). Są pyszne i aromatyczne. I co najważniejsze podczas ich pieczenia w domu unosi się zapach świąt. Przechowuję je w szczelnie zamkniętych pudełkach...jak się uda przetrwają do świąt.
Składniki:
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag zmielonych migdałów (można kupić gotowe, lub zmielić płatki migdałowe)
- 10 dag masła
- 6 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
do smarowania:
do dekoracji:
- płatki migdałowe
- żurawina
- cukier trzcinowy do posypania
Sposób przygotowania: Mąkę dokładnie mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy masło, cukier, jajko i cynamon. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Już schłodzone ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy gwiazdki. Przyklejamy płatki migdałowe, żurawinę, posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 10-12 minut.
Ilość porcji: ok. 40-45 gwiazdek
Czas przygotowania: ok. 1 h plus schładzanie i pieczenie
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Uwielbiam migdałowe smaki :) Jak dla mnie pycha :)
OdpowiedzUsuńMigdały to chyba moje ulubione słodycze.
Usuń