Sezon paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam paprykę jako dodatek do zupy, ale najbardziej uwielbiam ją faszerowaną. Tu jest bardzo dużo możliwości. Można ją podać z wędzony pstrągiem, albo w sposób bardziej tradycyjny- czyli faszerowaną mięsem i ryżem. Tym razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad.Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki)
- 1 cebula
- 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag)
- duża garść rodzynek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu
Ilość porcji: 4 szt.
Czas przygotowania: 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł






Bardzo lubię faszerowaną paprykę :) Pysznie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuń