10/05/2017

Zupa warzywna z cukinią

Dla odmiany na blogu znowu pojawia się zupa. Jako, że na straganach można zobaczyć mnóstwo sezonowych warzyw to w zupie także nie mogło zabraknąć cukinii. Zupa zachwyca oryginalnym smakiem. Jest gęsta i sycąca, czyli dokładnie taka jaka powinna być w sezonie jesiennym. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a przy tym do jej zrobienia nie potrzeba wcale wielu wyszukanych składników.

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 kapusty pekińska
  • 2 duże ziemniaki
  • 25 dag kiełbasy (użyłam podwawelskiej)
  •  20 dag żółtego sera
  • 2 l bulionu 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:  Kiełbasę kroimy w półplasterki. Smażymy na tłuszczu do czasu aż wędlina się ładnie zrumieni. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki a marchew w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy. Smażymy do czasu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Wlewamy bulion. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w cienkie paski paprykę i cukinię (pokrojoną w półplasterki). Gotujemy przez ok. 15 minut. Kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy na sitku. Żółty ser ścieramy na tarce. Resztę składników dodajemy do zupy. Dokładamy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Danie przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: ok. 5
Czas przygotowania: ok. 1,15 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

3 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger