3/10/2015

Roladki z kurczaka

Roladki z kurczaka

Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 3 garście szpinaku
* 2 ząbki czosnku
* 20 dag fety
* łyżka oliwy z oliwek
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż aby uzyskać cienki płat mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oliwie. Fetę kroimy w podłużne prostokąty. Na środek mięsa wykładamy część szpinaku. Następnie kładziemy fetę. Przykrywamy resztą szpinaku. Zwijamy w roladki. Owijamy ciasno w folię spożywczą. Wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 30 minut.

3/09/2015

Łosoś w pomarańczach

Łosoś w pomarańczach

Składniki:
* filet z łososia (400g)
* 1 pomarańcza
* pół limonki
* sól
* pieprz cytrynowy
* 2 łyżeczki tymianku (u mnie suszony)
Sposób przygotowania: Filet oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na dwie porcje. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obkładamy plastrami pomarańczy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut.
Źródło: "Bądź fit" Beata Woźniak

3/09/2015

Pierś w czosnkowym sosie

Pierś w czosnkowym sosie

Składniki:
* 2 pojedyncze piersi z kurczaka
* 2 jogurty greckie (500 g)
* 2 ząbki czosnku
* 10 pomidorków cherry
* płaska łyżka rozmaryny
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 kotlety. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Pomidorki przekrawamy na pół. Jogurty mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy piersi.
Układamy pomidorki, zalewamy sosem. Posypujemy rozmarynem. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach C.


3/09/2015

Śledzie słodkokwaśne

Śledzie słodkokwaśne

Składniki:
* 1 kg śledzi marynowanych (mogą być też ala matijas)
* 0,5 kg cebuli
* słoik ogórków konserwowych
* 0,5 kg jabłek
* ketchup (mały słoik)
* 0,5 szklanki oleju
Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy.
Źródło: przepis rodzinny
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger