4/11/2017

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Białą kiełbasę uwielbiam pod każdą postacią. Sama nie wiem dlaczego jemy ją tak rzadko. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać w nieco innej formie. Póki co zajadaliśmy się białą kiełbasą pod pierzynką (polecam!!!). Tym razem postanowiłam spróbować jak biała kiełbasa będzie smakowała w połączeniu ze słodkimi suszonymi śliwkami. Takie połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam.

Składniki:

  • 5 białych kiełbas parzonych
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania naczyniu
Sposób przygotowania: Cebule pozbawiamy łupin. Kroimy w cienkie piórka. Mieszamy w misce razem ze śliwkami. Do naczynia wysmarowanego tłuszczem wkładamy 1/2 cebuli i śliwek. Posypujemy łyżeczką tymianku i majeranku. Delikatnie opruszamy także solą i pieprzem. Kiełbasę płuczemy w zimnej wodzie, nakłuwamy z każdej strony widelcem. Przekładamy do formy. Przykrywamy resztą cebuli i śliwek. Ponownie posypujemy  przyprawami. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Wykładamy na wierzch dania. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.

Ilość porcji: 5 szt
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 15 zł

2 komentarze:

  1. Ja podsmazam najpierw kielbaske zeby nabrala fajnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger