Od lat w moim rodzinnym domu na
wielkanocnym stole króluje sos chrzanowy. Jest to sos całkiem odmienny do znanego wszystkim i bardzo popularnego
sosu tatarskiego. Może wszystkich zaskoczę, ale ja z kolei nie wiedziałam co to jest sos tatarski. Ja własnie bez sosu chrzanowego nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych. Podaję go z różnego rodzaju
pieczeniami i wędlinami. Ma ostry, bardzo wyrazisty smak. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby smaki sosu się przegryzły. Sos chrzanowy jest bardzo prosty w wykonaniu i robi się go z łatwo dostępnych i tanich składników. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i na stałe zagości na Waszych świątecznych stołach.
Składniki:
- 2 kubki gęstej kwaśnej śmietany (każdy po 400 g)
- 8 jajek
- 2 słoiczki chrzanu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
- cukier
Sposób przygotowania: Chrzan wyciągamy ze słoiczka. Odciskamy na sitku z nadmiaru wody (bardzo ważne, wpływa to na gęstość sosu). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka umieszczamy w misce. Ucieramy je z musztardą na jednolitą masę. Białka kroimy w drobną kostkę. Do żółtek powoli dodajemy śmietanę (cały czas mieszając). Dodajemy posiekane białka, chrzan. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
źródło: przepis rodzinny
Ilość porcji: ok. 6-8
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
Jeden z moich ulubionych sosów:) Super przepis:)
OdpowiedzUsuń