Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 banany
- 20 dag cukru (użyłam brązowego)
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka
- 100 ml słodkiej kremowej śmietanki 30%
- 10 dag masła
- 7 dag brązowego cukru
- 5 dag krówek (plus kilka krówek do dekoracji)
Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy. Żółtka zachowujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i śmietaną.Cukier ucieramy z masłem. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Masę bananową dodajemy po łyżce do masy maślanej (cały czas miksując). Łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Formę natłuszczamy, obsypujemy tartą bułką. Wykładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach C. Składniki polewy powoli podgrzewaj mieszając od czasu do czasu czekając aż masa zgęstnieje. Gotową polewą ozdób ciasto. Kilka krówek pokrój w kostkę. Posyp wierzch ciasta.
Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: ok, 1, 30 h
Koszt przygotowania: ok. 18 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz