Serniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta. Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami, teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół, ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia.
Składniki (okrągła blaszka o średnicy 26 cm):
ciasto kruche
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka starta z 1 cytryny

- 1 pomarańcza
- 1 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kg białego sera
- 25 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- laska wanilii
- garść rodzynek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Robimy masę twarogową. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Masło ucieramy z połową cukru i śmietaną. Powoli dodajemy twaróg. Z żółtek i reszty cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do serowej masy. Dokładamy rodzynki, skórki, ziarenka wyjęte z laski wanilii i przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Wykładamy na kruche ciasto. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, układamy je w kratkę. Sernik pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę.
źródło: "Moje gotowanie
Ilość porcji: ok. 10-12 porcji
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 35 zł










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz