Składniki (okrągła blaszka o średnicy 26 cm):
ciasto kruche
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kg białego sera
- 25 dag masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- laska wanilii
- garść rodzynek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Robimy masę twarogową. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Masło ucieramy z połową cukru i śmietaną. Powoli dodajemy twaróg. Z żółtek i reszty cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do serowej masy. Dokładamy rodzynki, skórki, ziarenka wyjęte z laski wanilii i przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Wykładamy na kruche ciasto. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, układamy je w kratkę. Sernik pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę.
źródło: "Moje gotowanie
Ilość porcji: ok. 10-12 porcji
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 35 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz