4/07/2017

Sernik z kratką

Serniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta. Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami, teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół, ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia.

Składniki (okrągła blaszka o średnicy 26 cm):
ciasto kruche

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka starta z 1 cytryny
smażone skórki

  • 1 pomarańcza
  • 1 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
masa sernikowa

  • 1 kg białego sera
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 25 dag cukru
  • 6 jajek
  • laska wanilii
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy. 2/3 masy wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Skórkę z pomarańczy i cytryny ścieramy na tarce. Na roztopione masło wrzucamy cukier, karmelizujemy. Dodajemy skórki, smażymy do czasu aż się zeszklą.
Robimy masę twarogową. Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Masło ucieramy z połową cukru i śmietaną. Powoli dodajemy twaróg. Z żółtek i reszty cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do serowej masy.  Dokładamy rodzynki, skórki, ziarenka wyjęte z laski wanilii i przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Wykładamy na kruche ciasto. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, układamy je w kratkę. Sernik pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę.

źródło: "Moje gotowanie

Ilość porcji: ok. 10-12 porcji
Czas przygotowania: 1,30 h
Koszt przygotowania: ok. 35 zł



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger