Uwielbiam galaretkę drobiową. W rodzinnym domu podawało się ją zawsze w
Sylwestra i na Nowy Rok. Ja wprowadziłam zwyczaj przygotowywania jej także na
Wielkanoc. Tyle, że na Wielkanoc przygotowuję ją koniecznie z
jajkiem (użyłam przepiórczych). Tym razem jednak postanowiłam nieco urozmaicić jej skład. Zamiast zwykłego kurczaka, dałam wędzonego a marchew z groszkiem zastąpiłam brokułem. Galaretka wyszła rewelacyjna w smaku. Wędzony kurczak nadał jej bardziej wyraźnego smaku niż ten gotowany. Danie najlepiej smakuje polane sokiem z cytryny. Polecam!
Składniki:
- 1 podwójna wędzona pierś z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 8 przepiórczych jajek
- pęczek włoszczyzny
- natka pietruszki
- 6 ziaren pieprzu
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 7 łyżeczek żelatyny
- sól
Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Marchew, seler, pietruszkę obieramy. Zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy ziele, liście i ziarna pieprzu. Gotujemy wywar przez ok. pół godziny. Jajka gotujemy na twardo (przez 4 minuty). Obieramy i przekrawamy na pół. Brokuła gotujemy do miękkości, dzielimy na mniejsze części. Kurczaka kroimy w kostkę. W ugotowanym wywarze warzywnym rozpuszczamy żelatynę. Do filiżanek nalewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż stężeje. Następnie układamy jajka, brokuł i mięso. Zalewamy resztą wywaru. Studzimy i czekamy aż galaretka stężeje. Wyjmujemy zastygnięte galaretki. Podajemy z plasterkami cytryny.
źródło: przepis własny
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: ok. 1 h +tężenie galaretki
Koszt przygotowania: ok. 15 zł
świetna strona
OdpowiedzUsuń