Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas więc najwyższy ustalić wielkanocne menu. Roladki z szynki idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą dla ciężkich dla naszego żołądka potraw. Najczęściej można spotkać się z roladkami podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki są przepyszne, mają delikatny smak. Robi się je z tanich, łatwo-dostępnych składników a przy tym jeszcze robi się je bardzo szybko. Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji.Składniki:
- 6 plastrów chudej szynki
- 1 słoik ciętego selera w zalewie
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1/2 dużej cebuli
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką)
- 3 jogurtu naturalnego (można zastąpić majonezem)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Seler umieszczamy na sitku, odciskamy z nadmiaru wody. Jabłko kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Jabłko, cebulę i odciśnięty seler dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez (lub jogurt naturalny). Dokładamy szczypiorek, orzechy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy plaster szynki smarujemy farszem. Zwijamy ciasno w rulonik. Roladki przechowujemy w lodówce kilka godzin, żeby smaki farszu dokładnie się przegryzły
źródło: przepis rodzinny
Ilość porcji: 6 szt.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Koszt przygotowania: ok. 12 zł










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz