8/07/2014

Maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  •  szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 200 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
 Kruszonka:

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą.W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej i jajka.Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Blachę o wymiarach 26x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).

2 komentarze:

  1. a co daje nam biala czekolada ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje fajny posmak. Ale jak ktoś nie chce, to może pominąć ten składnik:)

      Usuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger