Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jajka
- 200 g białej czekolady
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 10 łyżek mąki
- 120 g
miękkiego masła
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i posiekaną nożem czekoladą.W drugim naczyniu łączymy maślankę, olej i jajka.Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Blachę o wymiarach 26x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na ciasto wykładamy rabarbar. Mąkę, cukier i masło na kruszonkę łączymy w misce i wcieramy je w siebie do chwili utworzenia się niewielkich grudek. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka).
a co daje nam biala czekolada ?
OdpowiedzUsuńDaje fajny posmak. Ale jak ktoś nie chce, to może pominąć ten składnik:)
Usuń