5/29/2014

Klopsowa z pekinką i pieczarkami

Klopsowa z pekinką i pieczarkami

Składniki:
* 40 dag mielonego
* 2 ząbki czosnku
* 2 jajka
* 4 łyżki kaszy manny
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
* 2 litry bulionu (np. rosół)
* pół główki kapusty pekińskiej
* 25 dag pieczarek
* 2 cebule
* pęczek koperku
* 2 łyżki śmietany
* olej do smażenia

Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z jajkami, kaszą manną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, które smażymy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, bądź w półplasterki. Wkładamy do bulionu. Dokładamy posiekaną kapustę. Całość gotujemy ok. 10 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.  Podajemy z posiekanym koperkiem.

5/29/2014

Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem

Schab na słodko-kwaśno z ogórkiem

Składniki:
* 4 plastry schabu
* sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów
* 2 średnie cebule
* 8 korniszonów
* szklanka bulionu (może być z kostki)
* 2 łyżki białego octu winnego
* 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
* łyżka miodu
* 2 łyżki śmietany
* 2 łyżeczki estragonu
* tłuszcz do smażenia kotletów
Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Obtaczamy w mące. Krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy. Dodajemy do mięsa. Ogórki konserwowe kroimy półplasterki i dodajemy do dania. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy miód, ocet, musztardę. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min. Dodajemy śmietanę i estragon. Dusimy jeszcze 5 min.
Źródło: przepis własny


5/29/2014

Botwinka ze świeżym ogórkiem

Botwinka ze świeżym ogórkiem

Składniki:
* pęczek botwinki z małymi buraczkami
* 5 ziemniaków
* 2 litry bulionu
* 3 liście laurowe
* 3 ziela angielskie
* 1 marchew
* 2 duże zielone ogórki
* 2 łyżki śmietany
* ocet (lub sok z cytryny)
*cukier, sól, pieprz
* pęczek koperku
Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie. Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści botwinki i pokrojonych w kostkę ogórków zupę gotujemy jeszcze ok. 5 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Źródło: przepis własny



5/29/2014

Młoda kapusta z miodem i czosnkiem

Młoda kapusta z miodem i czosnkiem

Składniki:
* główka młodej kapusty
* pęczek koperku
* 25 dag boczku
* 2 ząbki czosnku
* pęczek koperku
* 3 łyżki miodu
* sok z połowy cytryby
* płaska łyżka soli
* 2 łyżki mąki
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i siekamy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy płaską łyżkę soli, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 15 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy 2 łyżki mąki. Dolewamy trochę wody z kapusty, żeby mąkę ładnie rozprowadzić. Dodajemy do kapusty. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Dodajemy posiekany koperek. Dusimy jeszcze ok,. 5 min.
Źródło: przepis własny


5/29/2014

Karkówka pod warzywną pierzynką

Karkówka pod warzywną pierzynką
Składniki:
* 4 plastry karkówki
* 1 duża marchew
* 50 dag pieczarek
* 4 plastry żółtego sera
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Plastry mięsa rozbijamy, solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy w plasterki, odparowujemy z nadmiaru wody na patelni. Wykładamy na mięso. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy potrawę. Na każdym kawałku mięsa kładziemy po plastrze sera. Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180 stopni C. ok. 1 h.
Źródło: przepis rodzinny
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger