11/03/2014

Zapiekanka rybna z warzywami

Zapiekanka rybna z warzywami

Składniki:
* 50 dag filetów z ryby
* 1 kg ziemniaków
* przyprawa do ziemniaków
* przyprawa do ryb
* mieszanka warzywna konserwowa 400 g
* szklanka kremówki
* 10 dag żółtego sera
* 2 jajka
* sól, pieprz
* mąka do obtoczenia
* tłuszcz do wysmarowania formy
* olej do smażenia.
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy przyprawą do ryby, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut.
Źródło: przepis własny

11/03/2014

Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem

Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem

Składniki:
Ciasto na ok. 30 pierogów:
* 1,5 szklanki maślanki
* 3 szklanki mąki
* szczypta soli
Farsz:
* 2 duże jabłka
* 2 garście rodzynek
* sok z połowy cytryny
* płaska łyżka cynamonu
* 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.
Źródło: przepis własny

11/03/2014

Klopsowa z ogórkiem konserwowym i papryką

Klopsowa z ogórkiem konserwowym i papryką

Składniki:
* 50 dag mielonego
* 2 łyżki tartej bułki
* 1 jajko
* 3 ząbki czosnku
* 2 l bulionu
* 2 cebule
* łyżka masła
* 2 czerwone papryki
* 25 dag pieczarek
* 10 ogórków konserwowych
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki śmietany
* 2 pęczki natki pietruszki
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Ogórki kroimy w półplasterki, pieczarki w plastry a paprykę w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy do miękkości. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, tartą bułkę. Mieszamy i kształtujemy małe klopsiki. Wrzucamy je do bulionu i gotujemy ok. 5 min. Następnie dokładamy warzywa. Po 15 minutach dodajemy śmietanę  i zagęszczamy zupę mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie podajemy posypane natką pietruszki.



Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger