11/03/2014

Klopsowa z ogórkiem konserwowym i papryką


Składniki:
* 0,50 dag mielonego
* 2 łyżki tartej bułki
* 1 jajko
* 3 ząbki czosnku
* 2 l bulionu
* 2 cebule
* łyżka masła
* 2 czerwone papryki
* 25 dag pieczarek
* 10 ogórków konserwowych
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki śmietany
* 2 pęczki natki pietruszki
* sól, pieprz
Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy do miękkości. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, tartą bułkę. Mieszamy i kształtujemy małe klopsiki. Wrzucamy je do bulionu i gotujemy ok. 5 min. Następnie dokładamy warzywa. Po 15 minutach dodajemy śmietanę  i zagęszczamy zupę mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie podajemy posypane natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger