·
5 plastrów karkówki
·
1 duża cebula
·
2 jabłka (koniecznie kwaśne)
·
2 łyżki majeranku
·
szklanka Coca-Coli
·
3 łyżki oliwy z oliwek
marynata:
·
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
·
płaska łyżeczka słodkiej papryki
·
łyżka sosu sojowego
·
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
·
szczypta soli
·
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki
marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Cebulę i
jabłka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majerankiem. W naczyniu żaroodpornym
układamy na przemian jabłka z cebula, karkówkę. Ostatnią warstwą powinny być
jabłka z cebulą. Coca-Colę mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy mięso. Zapiekamy
pod przykryciem w temp. 180 stopni C ok. 1 h.
Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 12 zł
Czas przygotowania: 1,20h.
Źródło: przepis własny
Przepis dodaję do akcji:
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo ciekawy przepis na pyszne mięsko, takiej karkóweczki jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńWow! Świetny pomysł na karkówkę :)
OdpowiedzUsuń