9/18/2015

Jabłkowa karkówka w Coca-Coli

Składniki:
·         5 plastrów karkówki
·         1 duża cebula
·         2 jabłka (koniecznie kwaśne)
·         2 łyżki majeranku
·         szklanka Coca-Coli
·         3 łyżki oliwy z oliwek
       marynata:
·         4 łyżeczki musztardy sarepskiej
·         płaska łyżeczka słodkiej papryki
·         łyżka sosu sojowego
·         2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
·         szczypta soli
·         szczypta pieprzu
Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Obtaczamy     w niej mięso z każdej strony. Cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z majerankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka z cebula, karkówkę. Ostatnią warstwą powinny być jabłka z cebulą. Coca-Colę mieszamy z oliwą z oliwek. Zalewamy mięso. Zapiekamy pod przykryciem w temp. 180 stopni C ok. 1 h.

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania: ok. 12 zł
Czas przygotowania: 1,20h.

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Jesienne Superfoods

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis na pyszne mięsko, takiej karkóweczki jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Świetny pomysł na karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger