2/08/2016

Śledzie curry z rodzynkami

Składniki:

  • 6 dużych marynowanych śledzi
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki curry
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 garście rodzynek
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Rodzynki sparzamy wrzątkiem. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przyprawę curry, cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy cebulkę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W misce układamy śledzie. Wkładamy jajka, rodzynki. Całość zalewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 0,30h
Koszt wykonania: ok. 18 zł






2 komentarze:

  1. Czy śledzie muszą być marynowane czy mogą być zwykle matjasy?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger