Lubię prawdziwą, polską konkretną kuchnię. Szczególnie w sezonie zimowym. Ale czasami mam ochotę na coś lekkiego i przyjemnego dla podniebienia. Wtedy przyrządzam taką właśnie sałatkę. Słonecznik przyjemnie chrupie między zębami i nadaje potrawie bardzo ciekawy smak.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 2 czerwone papryki
- 30 dag szynki
- 20 dag żółtego sera
- 3 garście słonecznika
- ok. 4 łyżek majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika.
źródło: Encyklopedia gotowania "Sałatki i surówki"
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 min.
Koszt przygotowania: ok. 20 zł
Pysznie i pomysłowo :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszna, Chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńChętnie bym Cię Marto poczęstowała (gdyby jeszcze coś zostało)
UsuńTakie sałatki mogłabym jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że trafiłam w gust
UsuńBardzo lubię tego typu sałatki :)
OdpowiedzUsuńTo może warto spróbować:)
OdpowiedzUsuń