czwartek, 3 marca 2016

Sałatka z słonecznikiem

Lubię prawdziwą, polską konkretną kuchnię. Szczególnie w sezonie zimowym. Ale czasami mam ochotę na coś lekkiego i przyjemnego dla podniebienia. Wtedy przyrządzam taką właśnie sałatkę. Słonecznik przyjemnie chrupie między zębami i nadaje potrawie bardzo ciekawy smak.

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • 2 czerwone papryki
  • 30 dag szynki 
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 garście słonecznika
  • ok. 4 łyżek majonezu
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika.

źródło: Encyklopedia gotowania "Sałatki i surówki"

Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 45 min.
Koszt przygotowania: ok. 20 zł

8 komentarzy: