2/06/2018

Faworki

Faworki (zwane też chruścikami) w moim rodzinnym domu gościły od zawsze. Bardzo często przygotowywałam je co weekend jako słodki podwieczorek dla całej rodziny. Znałam je tylko tej wersji z kruchego ciasta, z dodatkiem śmietany i octu. Jednak gdy zostałam poczęstowana tymi drożdżowymi, to one skradły moje serce. Chruściki te można jeść i jeść bez opamiętania. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, coś prostego i taniego w wykonaniu to zapraszam po przepis. Chruściki przygotowane w ten sposób są pyszne i mięciutkie. Przepis dostałam od koleżanki, faworki były od babci Zosi- obie serdecznie pozdrawiam.

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży 
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania: Mleko, masło i cukier powoli podgrzewamy w garnku do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże wraz ze szczyptą soli i cukru rozpuszczamy w odrobinie letniego mleka. Do dużej miski wsypujemy 3/4 mąki (z 1 kg). Dodajemy jajka, wystudzony płyn i rozpuszczone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy. Zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba dodajemy resztę mąki. Ciasto nie powinno lepić się do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przystępujemy do przygotowania faworków. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Tniemy w podłużne romby. Pośrodku każdego robimy dziurkę, jeden z końców przekładamy przez dziurkę. Smażymy na głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu układając na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ilość porcji: ok. 60 szt.
Czas przygotowania: 1 h plus smażenie
Koszt przygotowania: ok. 15 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger