3/19/2014

Ciasto czekoladowe ze śliwkami



Składniki:
Biszkopt: 4 jajka,
szklanka cukru,
½ szklanki mąki,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 płaskie łyżki kakao;
Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa,
20 dag masła,
0,5 kg suszonych śliwek,
szklanka wódki,
10 dag gorzkiej czekolady;
Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%;
2 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru.
Czekolada gorzka 10 dag.
Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy na 24 h. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby śliwki ładnie wchłonęły alkohol. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy pod koniec dodając cukier. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Śmietanę wykładamy na czekoladową masę. Na wierzch wysypujemy czekoladę utartą na tarce. Ciasto schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger