Składniki:
Biszkopt: 5 jajek,
szklanka cukru,
½ szklanki mąki,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa truskawkowa- 1 kg truskawek,
szklanka cukru,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe bez cukru;
Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny;
10 dag płatków migdałowych.
Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy szklankę cukru, zagotowujemy. Truskawki gotujemy tak długo aż staną się miękkie. Rozgniatamy je na jednolitą masę. Dodajemy sypkie galaretki, mieszamy. Budyń rozprowadzamy w ½ szklanki wody, wlewamy do masy. Masę gotujemy tak długo aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, żeby masa wystygła. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę truskawkową, śmietanę. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz