3/19/2014

Klopsiki w sosie curry


Składniki:
50 dag mięsa mielonego,
2 duże cebule,
1 por,
garść rodzynek,
1 jajko,
1 bułka,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
0,5 l. bulionu warzywnego,
2 łyżki curry,
 łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:  Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko, sól i pieprz. Wszystko zagniatamy. Formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni. Przekładamy je do garnka. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż zmięknie i również dodajemy do mięsa. Por kroimy w półtalarki, podsmażamy na patelni, dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy bulionem, dodajemy curry, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jak sos jest za rzadki zagęszczamy łyżką mąki.
Źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger