Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- puszka tuńczyka (u mnie 130 g po
wyciągnięciu z zalewy),
- pół szklanki kaszy kuskus,
- 1 zielona papryka,
- 2
ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- słoik suszonych pomidorów,
- łyżka ziół prowansalskich,
- sól, pieprz
- kulka mozzarelli (125g).
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i
pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka
rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę
zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek
zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym
przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze
składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na
tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w
temperaturze 180 stopni C. ok 30 minut.
Źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz