3/19/2014

Cukinia z kuskusem i tuńczykiem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy),
  • pół szklanki kaszy kuskus,
  • 1 zielona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • słoik suszonych pomidorów,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz
  • kulka mozzarelli (125g).
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C. ok 30 minut.

Źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger