Składniki:
1,5 kg cukinii,
3 ząbki czosnku,
3 cebule,
1 duża zielona papryka,
1 litr bulionu,
sok z połowy cytryny,
2 łyżki śmietany 12%,
sól, pieprz,
10 dag fety,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni do czasu aż zmięknie. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na patelni aż cebula zmięknie. Dorzucamy do cukinii. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Całość miksujemy przy pomocy blendera. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną. Krem podajemy z pokrojoną w kostkę fetą.
Źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz