3/19/2014

Pomidorówka na bogato



Składniki:
2 ćwiartki kurczaka,
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
3 marchewki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
skórka starta z jednej cytryny,
łyżka masła,
1,5 czerwonej papryki,
750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka cukru,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować ok. 30 min. Mięso wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa i rozdrobnione pomidory z puszki. Dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i cukrem. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger