3/19/2014

Zupa paprykowa


Składniki:
1 kg czerwonej papryki,
1 zielona papryka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3 średniej wielkości ziemniaki,
35 dag marchwi,
puszka kukurydzy,
1 litr bulionu
3 łyżki sosu słodko-kwaśnego,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki śmietany 18%,
łyżka ziół prowansalskich,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:Bulion litrem zagotowujemy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (1 sztukę odkładamy), ziemniaki, marchew. Gotujemy do czasu aż warzywa zmiękną. Zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę. Jedną zieloną, jedną czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Do dania dodać także odsączoną kukurydzę z puszki. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodać sos słodko-kwaśny, słodką paprykę, śmietanę, zioła prowansalskie. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Zagotować.

Źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger