3/19/2014

Czekoladowe muffiny ze skórką pomarańczy


Składniki:
15 dag masła,
15 dag czekolady,
30 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
4 łyżeczki kakao,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach,
szklanka cukru, cukier waniliowy,
2 jajka,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
170 ml mleka
Sposób przygotowania: Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę siekamy na kawałki. Do jednej miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę, kawę (kawę trzemy w rękach na pył), cukier, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem. Sypkie składniki mieszamy z czekoladą i skórką pomarańczy. Masę jajeczną dolewamy do produktów sypkich i mieszamy drewnianą łyżką delikatnie kilka razy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej kładziemy po 2 czubate łyżki ciasta. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger