3/14/2014

Kurczak pod pierzynką

Mój pierwszy przepis na blogu, co nie znaczy że nie smaczny i nie udany. Piersi z kurczaka pod pierzynką to pyszna propozycja dla wielbicieli drobiu nie tylko na niedzielny obiad. Zaletą tego dania jest to, że przygotowuje się je na prawdę łatwo i bardzo szybko. Piersi z kurczaka w tym wydaniu idealnie więc sprawdzą się także jako danie imprezowe, kiedy to mamy do przygotowania wiele potraw (mięso samo się piecze w piekarniku bez konieczności stania przy patelni). Mięso przygotowane w ten sposób jest kruche i soczyste. Podczas pieczenia tworzy się przepyszny sos. Jeśli macie ochotę wzbogacić smak dania jeszcze o dodatek marchewki to zapraszam do wykonania kurczaka pod marchewkową pierzynką

Składniki: 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 25 dag żółtego sera, 
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • curry, 
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia.

Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Filety nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio tłuszczem. Następnie w misce łączymy ze sobą śmietanę i majonez. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry. Powstałą masę wykładamy na kurczaka. Równomiernie rozsmarowujemy. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Pieczemy około 45 minut.

Źródło: przepis własny

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger