3/19/2014

Mazurek migdałowy z marcepanem


Składniki:
30 dag mąki,
30 dag zimnego masła,
5 łyżek wody,
szczypta soli,
10 dag marcepanu,
20 dag mielonych migdałów,
2 jajka,
15 dag cukru,
20 dag suszonej żurawiny,
garść płatków migdałowych.
Sposób przygotowania: 20 dag mąki, 10 dag masła, wodę i sól wkładamy do jednego naczynia i zagniatamy ciasto. Formę (18cm x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut.
http://www.olgasmile.com/mazurek-z-marcepanem.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger