3/19/2014

Pascha wielkanocna strataciella


Składniki:
1 kg twarogu w kostkach,
6 żółtek,
10 dag masła
20 dag cukru pudru,
2 cukry waniliowe,
szklanka śmietany kremówki,
1 gorzka czekolada,
1 biała czekolada.
Sposób przygotowania: Twaróg dwukrotnie zmielić. Masło utrzeć z cukrami. Ucierając dodawać n przemian po żółtku i porcji sera. Wlać śmietanę i nadal ucierać. Pokrojone w grubsze kawałki czekolady dodać do twarogu (odłożyć po 3 kostki z każdej czekolady do ozdoby). Wymieszać. Sitko wyłożyć gazą. Na gazę wyłożyć masę twarogową. Sitko umieścić w misce aby serwatka mogła swobodnie ściekać do miski. Schłodzić przez całą noc w lodówce. Następnego dnia wyjąć paschę przewracając sitko do góry nogami. Ozdobić pokrojoną czekoladą. Przechowywać w lodówce.


2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger