Składniki:
1 kg ziemniaków,
puszka groszku,
1 ostra papryczka chilli,
2 puszki mleka kokosowego,
25 dag szpinaku,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
szklanka bulionu (może być z kostki),
płaska łyżka brązowego cukru,
płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej,
łyżeczka cynamonu,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy w plasterki. Powinny być lekko twarde. Cebulę, papryczkę chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_groszek_ziemniaki_szpinak/przepis.html z moimi zmianami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz