Składniki:
2 szklanki mąki,
4 łyżki masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
łyżeczka kurkumy,
kilka łyżek ciepłej wody,
2 duże ziemniaki,
pół puszki groszku konserwowego,
3 ząbki czosnku,
łyżka przyprawy garam masala,
tłuszcz do smażenia.
Sos „Tysiąca wysp”
3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne;
Sos majonezowy
3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry.
Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy w osobnych naczyniach. Pierożki podajemy razem z sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz