Składniki:
biszkopt: tabliczka gorzkiej czekolady,
szklanka mleka,
2 szklanki mąki,
szklanka kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
1 i ½ szklanki cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
2 jajka,
½ szklanki oleju,
szklanka kwaśnej śmietany 12% .
masa kokosowa: 2 szklanki mleka,
opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru,
20 dag masła,
2 łyżki cukru pudru,
10 dag wiórek kokosowych.
Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe.
Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę Jajka ubijamy mikserem na jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy śmietanę i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone mleko z czekoladą, miksujemy. Wsypujemy sypkie składniki, łączymy za pomocą miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 38x25. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozpuszczamy proszek budyniowy i 2 łyżki cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy mieszankę budyniową, chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Porzeczki wykładamy na masę kokosową, zalewamy tężejącą galaretką.
To ma być szklanka gorzkiego kakao? Wydaje mi się, że to sporo, nie będzie to zbyt gorzkie i intensywne?
OdpowiedzUsuńJa dawałam zwykłe gorzkie i ciasto wyszło bardzo dobre w smaku:)
Usuń