3/19/2014

Schab po meksykańsku


Składniki:
5 plastrów schabu,
przyprawa meksykańska,
puszka pomidorów,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół słoika papryki konserwowej,
puszka czerwonej fasoli,
5 dużych ogórków konserwowych,
2 ząbki czosnku,
pół puszki kukurydzy,
puszka ananasa,
1 duża cebula,
0,5 l. bulionu warzywnego,
sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy obficie przyprawą meksykańską. Krótko przesmażamy na patelni, przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka podsmażamy do czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy do mięsa, dodajemy 3 łyżki koncentratu i sok z ananasa. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
Źródło: przepis własny



2 komentarze:

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger