4/13/2014

Zapiekanka z kiełbasą, porem i sosem z serków topionych



Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 1 por
* 50 dag kiełbasy np. podwawelska 
* 50 dag śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
* 2 serki topione po 10 dag
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Po 5 minutach dodajemy pokrojony w półplasterki por. Smażymy do czasu aż por zmięknie. Śmietanę podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki serki. Gotujemy do czasu aż serki się rozpuszczą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy warstwę ziemniaków, kiełbasę z porem. Całość zalewamy śmietaną z serkami. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Źródło: przepis własny


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger